Chleb na zakwasie. |
Dobry chleb to podstawa, taki
aromatyczny z chrupiącą skórką. Niestety dziś kupić taki w sklepie
nie jest łatwo, stosowane masowo „polepszacze” z całą pewnością
„polepszają” wydajność piekarni i obniżają koszty produkcji jednak smak
chleba oraz jego trwałość zdecydowanie na tym cierpi. Prawdziwi amatorzy
dobrego pieczywa mają tylko jedno wyjście … upiec samemu. To wcale nie jest
trudne ani nawet czasochłonne, bo choć sam proces od wyrobienia ciasta do
wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje prawie cały dzień to nasza praca to
maksymalnie 20 minut, przez resztę czasu chleb zajmuje się sam sobą - rośnie.
Ja piekę chleb już od pół roku i nie zamierzam przestać ten smak jest po
prostu niezastąpiony. Spróbujcie.
Składniki potrzebne do upieczenia
chleba na zakwasie:
- 300g mąki żytniej typ 720,
- 150g mąki pszennej razowej typ 2000,
- 150g mąki pszennej typ 650,
- 3 łyżki zakwasu żytniego,
- 2,5 łyżeczki soli,
- 500 ml wody,
- 2 garści siemienia lnianego,
- 100g pestek dyni,
- 2 garści ziaren słonecznika.
Rodzaje mąk można dowolnie
zmieniać, ja czasami dodaję mąki gryczanej, orkiszowej albo żytniej razowej,
można też stosować swoje ulubione dodatki np., śliwki suszone, orzechy,
czarnuszkę itp. Ważne aby zachować proporcje między ilością mąki, wody, zakwasu
i soli.
Sposób przygotowanie chleba na
zakwasie:
W dużej misce mieszam wszystkie
rodzaje mąki, zakwas i wodę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na chleb
na zakwasie zawsze będzie lekko kleiste, nie da się go wyrobić tak, żeby odchodziło
od ręki, ja wyrabiam je zawsze dużą plastikową łyżką, bo po wyrabianiu
tradycyjnym ciężko domyć ręce.
Odkładam 2 łyżki stołowe ciasta
do pojemnika z zakwasem aby go odtworzyć do kolejnego pieczenia a do
reszty dodaję sól oraz dodatki i mieszam.
Wyrobione ciasto przekładam do
wysmarowanej masłem keksówki (przykładowe wymiary keksówki: 30cm/12cm/8cm),
wyrównuję powierzchnię ciasta mokrymi dłońmi (do mokrych rąk ciasto nie
przywiera), przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Ważne aby ściereczka była wilgotna bo wtedy
powierzchnia ciasta nie wysycha i chleb lepiej wyrasta. Czas jakiego
ciasto potrzebuje do wyrośnięcia jest różny, zależy np. od temperatury
otoczenia ale na ogół jest to 6 – 8 godzin, po wyrośnięciu ciasto powinno
wypełniać niemal całą foremkę.
Chleb piekę w rozgrzanym do
temperatury 180oC piekarniku przez godzinę. Po tym czasie wyjmuję
gorący chleb od razu z formy, zawijam w lnianą ściereczkę i zostawiam
w gorącym uchylonym piekarniku do powolnego stygnięcia.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz