poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe
Placuszki bananowe
Placuszki bananowe z mąki pełnoziarnistej – pomysł na pyszne pożywne śniadanie. Można je jeść posmarowane kwaśną śmietaną, te smaki bardzo ciekawie się przełamują, lub po prostu posypane cukrem pudrem. Doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałego banana.


Składniki potrzebne do przygotowania placuszków bananowych (około 15 placuszków):

  • 1 dojrzały banan,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki maki pszennej typ 450,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana do posmarowania (opcjonalnie).

Sposób przygotowania placuszków bananowych:

Dojrzałego banana rozgniatam widelcem na jednolita masę i mieszam ją z jajkiem. Dodaję oba rodzaje mąki, mleko oraz cukier i mieszam do momentu gdy nie będzie już grudek.
Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Smaruję kwaśną śmietaną lub posypuję cukrem pudrem.
Placuszki bananowe gotowe.


SMACZNEGO

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku