Sernik pod kokosem |
Składniki potrzebne do
przygotowania sernika pod kokosem:
- 50 dag sera twarogowego (ja użyłam półtłusty),
- 1 szklanka i 3 łyżki cukru pudru,
- 1 budyń waniliowy bez cukru (mały),
- 12 dag + 4 łyżki masła,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 100g wiórek kokosowych.
Sposób przygotowania sernika pod
kokosem:
W rondelku roztapiam 12 dag masła
i lekko studzę tak, aby nie było gorące.
Białka oddzielam od żółtek
i ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Twaróg, roztopione masło, żółtka i szklankę
cukru pudru blenderuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy (dzięki użyciu
blendera nie trzeba mielić sera).
Dodaję budyń i mieszam, następnie dodaję
połowę piany z białek i mieszam łyżką, dodaję pozostałe białka
i mieszam bardzo delikatnie.
Przekładam masę serową do wysmarowanej masłem
tortownicy (średnica 22 cm).
Roztapiam pozostałe masło, dodaję 3 łyżki cukru
pudru oraz wiórki kokosowe i wykładam powstałą w ten sposób masę kokosową
na wierzch sernika.
Sernik piekę w rozgrzanym do temperatury 180oC
piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 130oC
i piekę przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawiam sernik w zamkniętym
piekarniku przez około 20 – 30 minut a następnie nieznacznie uchylam
drzwiczki i pozostawiam sernik do powolnego studzenia.
Najlepiej smakuje
na następny dzień.
SMACZNEGO
Taki sernik musi być pyszny, pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńMniam ...
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś taki - pychota :)
OdpowiedzUsuń