wtorek, 16 kwietnia 2013

Tosty francuskie z mozzarellą


Tosty francuskie z mozzarellą
Tosty francuskie z mozzarellą
Tosty francuskie z mozzarellą, bazylią i suszonym pomidorem to jedno z moich ulubionych dań na śniadanie czy podwieczorek. Ciepłe, z wierzchu chrupiące a w środku miękkie z aromatycznym nadzieniem błyskawicznie znikają zaraz po zdjęciu z patelni. W dzieciństwie moja mama często robiła je w wersji klasycznej – to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. U mnie dziś w wersji nadzianej. Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania tostów francuskich z mozzarellą (4 tosty):

  • 8 kromek pieczywa tostowego,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 4 pomidory suszone z oliwy,
  • 3 jajka,
  • pieprz do smaku,
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania tostów francuskich z mozzarellą:

Siekam bazylię, kroję w plastry mozzarellę.
Na 4 kromkach pieczywa tostowego układam mozzarellę, bazylię i suszone pomidory, posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Tosty francuskie z mozzarellą - przygotowanie
Tosty francuskie z mozzarellą - przygotowanie

Przykrywam pozostałymi kromkami.
Wybijam jajka do głębokiego talerza i roztrzepuję je widelcem.
Każdego tosta moczę w jajku aż nasiąknie i smażę na rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia.
Tosty francuskie z mozzarellą gotowe.

Tosty francuskie z mozzarellą
Tosty francuskie z mozzarellą

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Hmmmm Brzmi interesująco, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis, na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku