niedziela, 7 kwietnia 2013

Gołąbki baz zawijania

Gołąbki baz zawijania
Gołąbki baz zawijania

Gołąbki są smaczne w każdej postaci jednak wersja bez zawijania ma tą zaletę, że na talerzach bardziej wybrednych smakoszy nie pozostaje smutna samotna kapusta. Czas przygotowania jest krótszy a sposób łatwiejszy – nie musimy męczyć się z rozwijaniem liści kapusty. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie żałować.


Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków bez zawijania (otrzymacie około 20 średniej wielkości gołąbków):

  • 70 dag kapusty,
  • 70 dag mielonego mięsa,
  • 100g ryżu,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu:

  • 1 litr bulionu,
  • 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 2 czubate łyżki maki.

Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania:

Gotuję ryż na sypko.
Kapustę szatkuję, solę, zgniatam i odstawiam na chwilę żeby zmiękła.
Łącze kapustę, ryż oraz mięso mielone i doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Dodaję 2 jajka i tyle bułki tartej, aby można było formować gołąbki. 

Gołąbki baz zawijania
Gołąbki baz zawijania

Obsmażam gołąbki na patelni aby zarumieniły się z obu stron i układam je w naczyniu żaroodpornym.

Gołąbki baz zawijania
Gołąbki baz zawijania

Przygotowuję sos. Do gorącego bulionu dodaję koncentrat pomidorowy i mieszam. Mąkę rozrabiam w kubeczku z zimną wodą tak aby nie było grudek i wlewam do bulionu, mieszam przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje zalewam nim gołąbki.

Gołąbki baz zawijania
Gołąbki baz zawijania
Całość wstawiam do rozgrzanego do 190oC piekarnika i zapiekam przez godzinę.
Gołąbki bez zawijania gotowe.

Gołąbki baz zawijania
Gołąbki baz zawijania

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Pyszne, ale dodaję surową startą cebulę.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. No też mi się wydaje,że z dodatkiem cebuli i czosnku będą bardziej wyraziste w smaku, po prostu smaczniejsze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku